.

.

czwartek, 19 lutego 2015

Ravioli del plin - danie regionalne Piemontu

Ravioli del plin -  pierozki szczypane...

 



     Kto nie lubi ravioli... Ravioli del plin lub agnlolotti del plin sa bardzo znanym daniem regionalnym Piemontu. Sa to pierozki z ciasta jajecznego z nadzieniem miesno - warzywnym.
Plin w dialekcie piemonckim oznacza szczypanie, czyli to wlasnie, co sie robi palcami z ciastem w trakcie zawijania malutkich pierozkow :) 
Ravioli del plin sa duzo mniejsze niz klasyczne ravioli,  a na ripieno (czyli farsz) jest  tyle przepisow, ile warzyw w ogrodzie...

W sklad nadzienia tradycyjnego wchodzi mieso wolowe i wieprzowe. W niektorych czesciach Piemontu na nadzienie uzywa sie resztek pieczeni (czyli arrosto) i zawsze warzyw.



Przepis :

Przygotowujemy ciasto jajeczne przepis na 4 osob
400 g maki 
4 jaja
sol 
letnia woda jezeli trzeba

zagniesc ciasto i zawinac w folie zostawic na 1 h w miejscu suchym i cieplym

Farsz:

mieso wolowe 200g
mieso wieprzowe 200g
inne mieso (indyk, krolik, ewentualnie kurczak) 200g        
3 marchewki srednie
szpinak okolo 30g
2 galazki selera naciowego (okolo 100g)
1 duza cebula
1 jajo
parmezan 15g, sol, pieprz, oliwa z oliwek, wywar z warzyw/miesa, lub woda.

PRZYGOTOWANIE:

Tniemy na wieksze kawalki marchewke, seler i cebule, odstawiamy. Przygotowujemy mieso, eliminujemy czesci tluste. Wrzucamy na patelnie mieso z lyzeczka oliwy z oliwek, podsmazamy na zloto. Kiedy mieso bedzie juz zlote dodajemy marchew, seler i cebule. Dodajemy sol i pieprz          
i zalewamy wywarem lub ciepla woda. Gotujemy pod przykryciem
okolo 1 h dodajac wode lub wywar w razie potrzeby. Kiedy miesa beda miekkie wyciagamy i odstawiamy do wystygniecia. Sos z warzyw zostawiamy. Na czysta patelnie wlewamy lyzeczke oliwy z oliwek i wrzucamy szpinak na 5 minut.
Wracamy do miesa. Jesli juz wystyglo (oddzielamy od kosci, jesli wrzucilismy tez indyka, krolika czy kurczaka z koscmi) , mielimy cale mieso. Dodajemy jajo,szpinak i parmezan . Miksujemy wszystko razem. Dodajemy sol i pieprz wg wlasnego smaku. Jezeli trzeba dodajemy troche wywaru lub wody, (jesli uznamy, ze mieso jest za suche).

Czas przygotowac ciasto.
Bierzemy kawalek ciasta, rozwalowujemy, tniemy na paski. Tak jak na zdjeciach na dole.

Zajmiemy sie teraz jarzynami w ktorych gotowaly sie miesa. Miksujemy je na aksamitny sosik. 
Gotujemy ravioli w osolonej wodzie. Podrzewamy sos. Serwujemy na talerzu polane sosem miesno-warzywnym. 

 




Smacznego ! ! !







Prześlij komentarz