Toma Piemontese



...ser wyrazajacy charakter tej ziemi...

      Z regionem Piemont zwiazanych jest wiele typowych produktow i specjalow. Piemont to, miedzy innymi, kraina wspanialych serow, wsrod ktorych, czolowe miejsce zajmuje TOMA PIEMONTESE.

     Toma, to prawdopodobnie najstarszy ser z mleka krowiego tego regionu, a na pewno jest to ser, jak mowia koneserzy,  ktory  najbardziej wyraza charakter tej ziemi...
     Pierwsze zapiski na temat Tomy pochodza z XI wieku. Opisuja go, jako ser lekko pikantny,  rozpowszechniony glownie wsrod biednych. W pozniejszych wiekach jedzenie Tomy rozprzestrzenia sie we wszystkich warstwach spolecznych.
    Toma z wysokich Alp zeszla na nizsze tereny i z czasem zaczeto wytwarzac ja w wielu  piemonckich miasteczkach, dolaczajac do nazwy informacje, gdzie dany ser zostal wyprodukowany np. (Toma di Ormea, Toma di Biella, Toma di Susa, Toma di Piode, Toma di Boves, Toma di Lanzo itd). Tak czy inaczej, cala pozniejsza produkcja tego sera byla - i jest nadal - inspirowana ta sama matryca (smakiem, rozmiarem, czasem dojrzewania).
     W 1982 roku Toma uzyskala oznaczenie DOC Denominazione di Origine Controllata, a w 1989 roku DOP Denominazione di Origine Protetta.


  
     Toma Piemontese DOP jest to ser z mleka krowiego, ma cylindryczna forme, plaska lub lekko wypukla. Jest serem miekkim lub poltwardym o kolorze jasno zoltym, slomkowym z wieloma malymi dziurkami lub bialym. Minimalny wiek dojrzewania to min. 2 tygodnie. Mlodsza Toma ma smak slodki i delikatny, natomiast Toma dojrzala intensywny, lekko pikantny i jest bardzo aromatyczna.Wskazana temperatura przechowywania Tomy to 4°C.

     W Piemoncie sera Toma uzywa sie do wielu dan, jednym z nich jest przepyszne risotto radicchio e toma piemontese .




Gotowanie z Kasia Bosacka w Piemoncie  tutaj  

O WINIE Z POLNOCNEGO PIEMONTU tutaj 

   



Komentarze