.

.

wtorek, 3 marca 2015

Risotto al pesce persico...

czyli risotto z okoniem z jezior polnocnej Italii...

 Risotto al pesce persico jest mieszanka pierwszego i drugiego dania. Czesto nazywane jest Daniem Krolewskim, poniewaz ma w sobie wszystko, co potrzebne do tego by poczuc sie wyjatkowo, czyli wspanialy ryz z pol ryzowych Piemontu (Vercelli, Novara) oraz rybe z cudownych jezior tego regionu. Ryby slodkowodne w Piemoncie maja dluga tradycje, choc ostatnio troche sie o nich zapomina na rzecz ryb morskich przywiezionych od sasiadki Ligurii. W przeszlosci ryby z jezior czesto goscily na stolach w klasztorach, gdzie przynajmniej 1/3 roku jadalo sie bezmiesnie. 

Mimo wszystko w niektorych restauracjach nad Jeziorem Orta mozna sprobowac tego dania, a w warunkach domowych uzyc zamiast okonia innej ryby, chociazby pstraga!

 

 SKLADNIKI

 

350 g ryzu Carnaroli

1 mala cebulka

450 g filetow z okonia

70 g masla

1/2 szklanki bialego wina

1 litr bulionu warzywnego

maka

kilka listkow szalwi

sol 


Posiekana cebulke zeszklic na masle, dodac ryz i zalac winem. Po odparowaniu wina dodac bulionu. Kiedy bulion zacznie odparowywac dodawac go po troche ciagle mieszajac. Gotowac tak ok15-20 minut. W tak zwanym miedzyczasie przygotowac filety. Umyc, osolic, obtoczyc w mace i usmazyc na masle z dodatkiem szalwi. Zdjac z patelni i odsaczyc. Jak ryz bedzie gotowy dodac do niego tluszcz w ktorym smazyla sie ryba. Wlac risotto na talerz, a na wierzchy ulozyc usmazone filety okonia. Danie podaje sie z bialym winem np. Arneis.

 

 

 

 

 

 






Prześlij komentarz