.

.

niedziela, 1 maja 2016

Bagna Càuda - aromatyczny sos do warzyw

Czosnek, Oliwa extravergine, Sardela...






Kto lubi te trzy mocne smaki i duzo zdrowych, surowych, gotowanych lub grillowanych warzyw, ten prosty, stary przepis z Piemontu jest wlasnie dla niego!!!
Prosty (przepis)? No moze troche przesadzilam... Prawda jest taka, ze ta mala miseczka sosu wymaga dluzszych przygotowan i cierpliwosci, choc efekt koncowy jest niesamowity, wlasnie dlatego polecam go serdecznie! 


                            Skladniki:  
  • Czosnek - 6 glowek
  • Oliwa extravergine 150g
  • Sardele solone 300g

1. Sardele (wl. acciughe) - w przepisie oryginalnym, sa te solone,  w zwiazku z czym,  nalezy je wczesniej namoczyc i odsolic. Zajmuje to okolo 2-3 godzin. 
Sardele zalewamy zimna woda i odcedzamy kilka razy. Kiedy beda juz odsolone odcedzamy z wody i osuszamy. Po osuszeniu oczyszczamy z osci.
Sardele zalewamy czerwonym winem "nasaczamy nim" i ponownie osuszamy.


2. Obieramy czosnek.

3. Zabki czosnku wrzucamy do malego garnuszka i zalewamy 100g oliwy extravergine. Wszystko dzieje sie na bardzo malym ogniu. Dodajemy acciughe, wszystko mieszamy delikatnie drewniana lyzka. Dodajemy pozostala oliwe (50g).

4. Przykrywamy i gotujemy, wciaz na bardzo malym ogniu, okolo 30 minut, od czasu do czasu mieszajac i uwazajac, by sie nie przypalilo.

5. Przygotowyjemy warzywa, wszystkie, jakie lubimy (pieczone, gotowane, grillowane  i surowe): cebula pieczona, surowa marchewka, seler naciowy, papryka, cukinia, ugotowane brokuly i  kalafior, gotowane w mundurkach i obrane ziemniaki itd. itd..............

Im bardziej kolorowo tym lepiej - "jemy tez zmyslami", a  jezeli posilek szykujemy rowniez dla dzieci, efekty wzrokowe sa bardzo wazne.  Wszyscy rodzice wiedza, jak dzieciaki lubia kolorowe dania. Z doswiadczenia wiem, ze dzieci bardzo lubia Bagna càuda, a kazde warzywko przemycone ze smakowitym sosem jest nie do przecenienia.

Bagna càuda podaje sie goraca, natychmiast po ugotowaniu, w specjalnych naczyniach ceramicznych ze swieczka, aby trzymala temperature sosu podczas calego posilku.

Przygotowana Bagna càuda mozna przechowac w lodowce max. do 2 dni.

Jest to potrawa z poludniowego Piemontu, okolic Langhe, Roero, Monferrato, Torino oraz Alessandria e Asti, jednak w polnocnym Piemoncie tez mozna sie z nia, jak najbardziej spotkac.
Wysmeinicie smakuje z winami z Piemontu takimi jak Barbera, Nebbiolo, Barbaresco, i Dolcetto.

Ja polecam Il Colline Novaresi Nebbiolo DOC z Cantine del Castello Conti.. 

S M A C Z N E G O ! 





 




Prześlij komentarz